Or here
Агент Емил

Агент Емил

Председателят на Комисията за защита от дискриминацията Кемал Еюп Адил е бил сътрудник на Държавна сигурност

сряда, 15 декември 2010 г.

Дипломатите Чаушев и Ахмед агенти на ДС

Дипломатите Чаушев и Ахмед агенти на ДС

Две са имената на кърджалийци измежду общо 462 проверените лица – бивши посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатическите мисии на Република България, става ясно от списъка, оповестен от Комисията по досиета.
Роденият през 1944 г. в село Рибино Феим Юсеинов Чаушев бил вербуван за тайните служби и ръководен от Кънчо Тодоров. Вербовката е с дата 17 ноември 1966 г.. Сътрудничил на КДС в Крумовград. Носел псевдонима Бисер. Чаушев е снет от действащия оперативен отчет през 1968 г.
През 2006 г. е бил на работа в българското посолство в Германия, с ранг „посланик". Чаушев бе зам.-министър на външните работи в правителството на тройната коалиция. След като гръмна скандалът, че ползва две различни имена едновременно – Феим и Петър, бе уволнен. В момента се занимава с бизнес.

Юксел Мюмюн Ахмед е роден през 1962 г. в Кърджали. Псевдонимът му на сътрудник е Алексей. Сътрудничил е на Областното управление на МВР в Кърджали-ДС, управление II-ХI-IV на ДС и IV РУ на МВР-ДС. Вербуван е през 1979 г. От началото на 2001 г. в продължение на 30 месеца е бил съветник и временно управляващ посолството в столицата на Азербейджан Баку .
Комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежността му към органите и след 1989 г. Съветник е на ДПС-депутата от Шумен в сегашния състав на НС Георги Колев.

Красимира Нешева

нов живот

Няма коментари:

Публикуване на коментар